LASERCENTRUM
Dr. Serge Coopman mmv Leen Tollenaere

Innovatieve lasertechnieken kunnen worden aangewend om diverse huidaandoeningen doelgericht en veilig te behandelen. Klassiek onderscheidt men enkele grote categorieën van dermatologische lasers die elk hun specifiek indicatiegebied hebben.

 
Vaatlasers
Toepassingsgebied: vaatafwijkingen zoals ondermeer wijnvlekken, couperose, angiomen, rode littekens, venous lakes, spiders, kleine spataders …
 
Pigmentlasers
Toepassingsgebied: (sommige types) pigmentletsels
 
Tattoolasers
Toepassingsgebied: ongewenste tatoeages
 
Epilatielasers
Toepassingsgebied: ongewenste haren
 
Remodelling lasers
Toepassingsgebied: textuurafwijkingen, littekens, diverse huidletsels, huidversteviging
 

Elk van deze laserklassen kan op zijn beurt nog verder onderverdeeld worden in subtypes waarin er een variëteit van toestellen beschikbaar is.

De geschiktheid van lasers om een welbepaald huidprobleem te behandelen moet dus steeds geval per geval beoordeeld worden. Soms kunnen immers andere behandelingen meer aangewezen zijn, en ook kan het gebeuren dat wij u doorverwijzen naar een centrum met andere apparatuur indien wij menen dat uw probleem daarbij gebaat is. In sommige gevallen kunnen gecombineerde behandelingen het beste resultaat opleveren.

De optimale aanpak is dus altijd een behandeling op maat, die wetenschappelijk onderbouwd is en die gepaard gaat met realistische verwachtingen.

Naast lasers kunnen in de dermatologie ook andere energy-based devicesingezet worden in functie van de indicatie. Voorbeelden daarvan zijn niet-coherente lichtbronnen (IPL’s of flitslampen), radiofrequente golven, elektrocoagulatie, cryotherapie, ultrasound… Ook hier dient in elke individuele casus bekeken te worden welke techniek het meest geschikt is. Zoiets vereist natuurlijk specialistische expertise, gebaseerd op een grondige kennis van dermatologie en laserfysica. Zeer terecht stelt de Koninklijke Academie voor Geneeskunde van België dat deze behandelingen thuishoren in een medische praktijk onder de supervisie en verantwoordelijkheid van een arts en niet in een commercieel instituut of schoonheidssalon.